Een sollicitatiegesprek oefenen - pak het zo aan

Verdiep, oefen en vraag feedback

Yes, het is eindelijk zo ver! Je bent dankzij je goede sollicitatiebrief uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Nu je op gesprek mag komen, komen de zenuwen. De meeste mensen vinden een sollicitatiegesprek namelijk best wel spannend. Gelukkig kun je de zenuwen flink verminderen door je sollicitatiegesprek te oefenen. In deze blog geven we verschillende tips hoe je een sollicitatiegesprek kunt oefenen, zodat je goed voorbereid (en met minder zenuwen!) op gesprek kunt.

✓ Eenmalig € 7,99 ✓ Schrijf betere sollicitaties ✓ Oefen sollicitatiegesprekken

Verdiep je in het bedrijf en de baan

Om zelfverzekerd over te komen, helpt het als je kennis op peil is. Verdiep je daarom goed in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Het is immers je toekomstige werkgever, neem dat als uitgangspunt. Het helpt ook als je weet met wie je het sollicitatiegesprek gaat voeren, zodat je vooraf kunt verdiepen in je gesprekspartners. Daarbij moet je wel opletten dat je niet teveel informatie óver de ander gaat vertellen tijdens het gesprek. Dat kan een beetje creepy overkomen. Maar schets voor jezelf een beeld van je gesprekspartners, en gebruik dat in de voorbereiding van je gesprek.

Lees daarnaast de vacature aandachtig door. De vacaturetekst geeft namelijk vaak veel hints over de vragen die je kunt verwachten tijdens het sollicitatiegesprek. In de vacature worden vaak eigenschappen benoemd van de ideale kandidaat, en tijdens het gesprek kun jij dan uitleggen waarom juist jij die ideale kandidaat bent.

Probeer online oefenvragen

Als je kennis over het bedrijf en de vacature op niveau is, dan kun je door met het echt oefenen van het sollicitatiegesprek. Het makkelijkst is om aan de slag te gaan met online oefenvragen voor je sollicitatiegesprek. Dat kun je hier op TrackToWork doen bijvoorbeeld. Je deelt de vacature met onze tool, en je krijgt direct oefenvragen die afgestemd zijn op de vacature waarvoor jij solliciteert.

Denk goed na over de antwoorden die je ingeeft. De AI (kunstmatige intelligentie) van TrackToWork kan jouw antwoorden analyseren, en geeft je vervolgens tips hoe je een nog beter antwoord kunt formuleren. Heb je het over goede voorbereiding, dan is dit een essentiële stap om goed voorbereid op sollicitatiegesprek te verschijnen.

Oefen met een bekende

Op dit punt heb je veel kennis van het bedrijf en van de vacature, en ook ben je voorbereid op de vragen die je kunt verwachten. Dan is het nu tijd om achter je computer weg te stappen, en een vriend of familielied te vragen een gesprek met jou te oefenen.

Zo kun je de antwoorden echt uitspreken, en kun je feedback krijgen op je houding, de inhoud van je antwoorden en op de manier hoe je praat. Neem deze tips ter harte: bekenden zijn je altijd goed gezind, en willen natuurlijk ook niets liever dan dat jij die droombaan te pakken krijgt. Je kunt hen vooraf vragen om op bepaalde punten aandachtig te letten. Bijvoorbeeld: kom je rustig over? Hoe is je houding tijdens het (oefen) sollicitatiegesprek? En zijn je antwoorden duidelijk en begrijpelijk?

Conclusie

Je hebt nu een heel goede basis gelegd om het sollicitatiegesprek te kunnen voeren. Je kent het bedrijf, je bent op de hoogte van de inhoud van de vacature en dankzij het online sollicitatiegesprek oefenen ben je ook voorbereid op de vragen die je kunt verwachten. Als laatste heb je goede feedback op je houding gekregen. Meer kun je niet doen, en zo kun je vol zelfvertrouwen op sollicitatiegesprek. Laat maar komen!